Tuesday, February 1, 2011

letak layout kat blog

Assalamualaikum readers.. eh2, meow2 pun wat tut0r?hehe.. tutor ne sebenarnya request dari sorang rakan blogger. nak tolong dia cara meow2 pasang layout. kalau ada yang nak tahu pun boleh belajar sekali. (khasnya pada yang masih baru dalam dunia blog).
 so lets start..
langkah pertama: masuk ke design => template designer

langkah kedua: dia akan jadi macam kat bawah ne kan pastu.. 

nampak x? da jadi macam ne lepas tu klik background tu..

untuk background, meow2 nasihatkan download dulu gambar tu ke dalam komputer korang. kecil pun xpa. sebab nanti akan jadi macam layout meow2 ne juga. janji, kam0o pandai pilih corak yang sesuai. dah download gambar pilihan hati tu? ok now, upload pula imej tu ke backround tadi. nampak x kepala anak panah tu, cuba korang klik.

langkah ketiga: da selesai upload imej? then imej tu akan melekat kat template. kecil ke imej tu? kalau kecil just klik tile dan akhirnya imej tu akan memenuhi template korang. senang ja kan. apa lagi, tekan la apply to template. hehe..
jangan lupa tekan petak yang kaler orange tu ya bila da selesai..

selamat mencuba
-tamat-
p/s: fuhh... my pes tutorial.. ada yang xfaham tanya ja ya. meow2 sedia membantu..^__^

5 comments :

Nadhirah-chan said...

tapi bila dah tukar layout nanti , dia tak effect ape2 ke kat widget or susun atur blog ?

IzwanNie said...

tak. kcuali u tukar template. selama sy wt cmtu xpnah lg t'ganggu susun atur widget2 2 suma. kcuali bla sy tukar template..=)

Bebby NoLurb said...

awk!!thx sgt3 bb bantu kite utk layout ni...thx a lot dear! =)
klu x keberatan,nk taw jgk cara tkr fon & bt background kt blkg tajuk yg cumil2 ni =)

IzwanNie said...

ok.. nant sy cba tlg yaa... insyaAllah.. =)

Bebby NoLurb said...

hehe..thanks dear!=)